Sinds ongeveer twee jaar is padel ontzettend in trek. De uit Mexico overgewaaide racketsport wint enorm aan terrein. Naar schatting spelen zo’n 250.000 Nederlanders inmiddels padel. Maar er zijn ook mensen die zich ontzettend storen aan de beoefenaars.
Momenteel liggen er zo’n 1.700 padelbanen in ons land, verspreid over iets minder dan 500 locaties. Volgens de KNLTB is dat aantal binnen vijf jaar gegroeid naar bijna 4.000 banen.
Geluidsoverlast
Hoewel veel mensen dus dol zijn op de sport, zijn er ook mensen die zich eraan storen. Gistermiddag was er namelijk een overleg tussen geluidsexperts, tennisbond KNLTB, juristen en ambtenaren.
Zij spraken urenlang over…het ‘gepok’ van de ballen. De Stichting Geluidshinder (NSG) zegt dat lokale overheden zich erg vergist hebben.
”Zij dachten dat de sport vergelijkbaar was met tennis. En bij tennis mogen banen op 50 meter van bewoond gebied worden aangelegd.”
Afstand te klein!
Advocaat Luuk Wildeboer van Houthoff noemt de afstand van padelbanen tot het bewoonde gebied ‘veel te klein’. Er wordt veel meer geluid gemaakt.”
”Tot wel 91 decibel. Er staan vier mensen op de baan, die ook de glazen wanden mogen gebruiken. Het aantal balcontacten is ook hoger. Het geluid van een padelbal tegen een racket is nogal typisch van aard. Het veroorzaakt heftige reacties bij de mensen.”
In de tuin met koptelefoon
Iemand die er helemaal klaar mee is, is Annemarie Snoodijk uit Bennebroek. ”Het eindeloze gepok gaat door merg en been. In de tuin doe ik een koptelefoon op.”
”Het is niet uit te houden en geeft me veel stress.” Snoodijk heeft samen met anderen de Stichting Overlast Padel opgericht, waarmee ze strijdt tegen ’teringherrie’.
Annemarie padelt zelf ook en is niet tegen de sport. ”Maar mijn padel mag niet de overlast zijn van een ander.” Volgens de boze Snoodijk ligt het niet aan de balletjes.
”Padel trekt een bepaald soort publiek. Je ziet veel jonge mannen van in de twintig, dertig. Ze schreeuwen nogal eens en lijken minder normen en waarden te hebben.”
Rechtszaken
Inmiddels zijn er steeds meer mensen die naar de rechter stappen om te klagen over de overlast. Er zijn al tien rechtszaken tussen bewoners en tennisclubs geweest over de sport.
In Beverwijk heeft dat ertoe geleid dat padelbanen nog maar tot 20.00 uur open mogen zijn. Advocaat Wildeboer verwacht dat meer mensen naar de rechter zullen stappen.