Boodschappen doen we natuurlijk allemaal, maar elk huishouden heeft ongeveer een ander budget. Voor de Belgische Guido (66) en zijn vrouw (66) Trees ligt dat budget hoog. Het koppel geeft wekelijks ongeveer 562 euro uit aan eten.
Geen supermarkt
Het stel uit Sint-Andries is dol op lekker eten, maar Guido komt haast nooit in een supermarkt. ”Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”
”Voeding kopen we lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Ik ben duurzaamheidscoach in de horea en ambassadeur van Food Winners.”
”Dat is een project waarbij wij gezinnen motiveren om geen eten weg te gooien. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun aankopen gewoon weggooien? Dat is ontzettend veel.”
”Mensen die weten hoeveel wij wekelijks besteden aan eten, denken vaak dat het veel is. Ik kan je verzekeren dat er niets verdwijnt in de prullenbak.”
Toeren langs winkels
Het koppel hecht veel waarde aan seizoensgeboden eten. Om die reden maken ze elke week een tocht langs verschillende winkels.
”Groenten kopen we bij een bio-boer. Die zijn daar heel mals en sappig. In een supermarkt zijn die al tien dagen eerder geoogst, waardoor ze vezelig en hard zijn.”
”Brood kopen we alleen bij een bakker, die het vers maakt. Vis halen we bij een visboer en vlees kopen we bij een slager.”
Kwaliteit is belangrijk
Guido vindt kwaliteit en duurzaamheid heel belangrijk. ”Rommel komt ons huis niet binnen. Zelfs geen conservenblik. Alles wat wij kopen is supervers.”
”Ik volg een opleiding wildplukken. Zo kan ik van vlierbloesems siroop maken, maar zo kom ik ook aan kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem.”
”Die plantjes gebruik ik graag in thee of als smaakmaker in gerechten. In de tuin hebben we ook ongeveer twintig soorten verse kruiden zoals oregano, salie en rozemarijn.”
Koelkastbeleid
Trees is de kok in huis. Ze heeft oog voor duurzaamheid en gaat ook over het koelkastbeleid. ”Vis en vlees verpakken we erg goed, zodat ze langer eetbaar blijven.”
”We hebben zelfs een vacuümmachine in huis gehaald, want door ingrediënten zuurstofvrij te verpakken, kan je ze erg lang bewaren.”
Sla gaat in een plastic zak in de koelkast, zodat ze langer krokant blijft. Restjes hebben we praktisch nooit. Daarmee maak ik meestal gemengde salades waarin je allerlei ingrediënten in kan verwerken en elke dag staat er soep op het menu. Als ik groenten heb die over de datum dreigen te raken, gaan die in een stoofpotje.”
”Verder heb ik onder de spoelbak een compostbakje en buiten staan er ook twee compostvaten. Die compost gebruiken we dan weer voor de planten en kruiden in de tuin. Vroeger hadden we twee koelkasten, maar eentje staat inmiddels uit. Die hebben we niet meer nodig.”
Weekend
Guido en Trees nemen het ervan. ”In het weekend lunchen we elke dag buitenshuis. Op zaterdag kost ons dat ongeveer 150 en op zondag ongeveer 200 euro.”