De meeste grote supermarkten hebben tegenwoordig de beschikking over zelfscan-kassa’s. Hiermee doe jij dus eigenlijk het werk van cassieres. Het biedt veel voordelen. Zo gaat het flink sneller en het voorkomt dat je in de rij moet staan.
Dieven
Er zijn echter ook nadelen, want winkeldieven zien hun kans schoon om producten te pikken. Dat levert supermarkten veel verlies op en dus wordt er regelmatig gecontroleerd door middel van steekproeven. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want voor de meeste mensen voelt het alsof zij altijd de sjaak zijn.
Onderstaand leggen we uit hoe die controle precies werkt, zodat je in ieder geval weet dat jij er niet bewust altijd tussenuit wordt gepikt.
Steekproef
Supermarkt Jumbo en warenhuis IKEA stellen dat hun systemen zijn afgesteld op volledige willekeur. Jij wordt er dus niet tussenuit gepikt omdat je toevallig blank of zwart bent.
Er zit geen structuur in het systeem. Het werkt dus ook niet zo dat er bijvoorbeeld om de X aantal personen iemand wordt gecontroleerd.
Er kunnen dus drie of vier mensen voor jou doorlopen, voordat er een melding bij het personeel binnenkomt dat er iemand gecheckt moet worden.
Één pistoletje afrekenen bij de #zelfscankassa van de #supermarkt, om vervolgens met je #winkelwagen vol onbetaalde boodschappen de winkel verlaten. Verdachte aangehouden; #boodschappen retour. En ja…, dat was voor ruim duizend euro! ^SKl#rotterdam #opzuid #politie #recherche pic.twitter.com/JjvzpL68Wv
— Recherche Zuid (@RechercheZuid) April 26, 2020
Bepaalde producten
Maar nu komt het, want winkels hebben de optie bepaalde regels in het systeem in te voeren om de pakkans van dieven te kunnen vergroten.
Dat stelt Hanno Kallmeyer, consultant van een Amerikaanse fabrikant van kassasystemen. Zo blijkt er een top 10 te bestaan van producten die het meest gejat worden.
Vanzelfsprekend zijn dat producten met een behoorlijk prijskaartje. Scan jij één van die producten? Dan kun je er zeker van zijn dat je gecontroleerd wordt.
Tijd
Waar winkeldieven is ook dol op zijn, zijn gecombineerde producten. Denk bijvoorbeeld aan scheermesjes of verpakkingen waar meerdere producten in zitten.
Koop je scheerschuim, dan zou het kunnen dat het systeem denkt dat je de bijbehorende scheermesjes niet gescand hebt en dus komt er dan een melding.
Wat winkeldieven ook schijnen te doen, is de tijd nemen om te bepalen wat ze nu precies gaan jatten. Systemen houden dus ook de tijd bij die jij neemt tussen het scannen van producten. Doe je hier te lang over? Hup, dan gaat er weer een melding uit.
Trigger
Bovenstaande factoren spelen dus allemaal mee bij de vraag waarom jij er nu altijd tussenuit gepikt wordt. Tenslotte is ook het af te rekenen bedrag een trigger.
Hoe dat precies werkt? Als jouw boodschappentas mutjevol zit, dan is de kans groot dat ze jou eruit pikken. Simpelweg om de reden dat je veel producten hebt, waarbij het systeem denkt dat de kans dat je iets ‘vergeet’ te scannen bovengemiddeld is.
CONTROLEREN. Niet assisteren. #zelfScanKassa #steekProef pic.twitter.com/G1yHOyEwV7
— VanFooBar (@VanFooBar) May 16, 2022