Bij onze zuiderburen kijkt men met angst en beven uit naar komende zomer. Dat heeft alles te maken met de niet te stuiten opmars van de ‘monsterwesp’, a.k.a de Aziatische hoornaar. Wespenverdelger Kevin is duidelijk: ”Er gaan mensen omkomen.”
Opmars
De Aziatische hoornaar komt niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen voor. Het insect werd voor het eerst gezien in 2004, in een bonsaikwekerij in Frankrijk.
Inmiddels vliegt de hoornaar al in Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. Hij eet bijen en andere insecten.
De opmars van de hoornaar gaat in razend tempo. Werden er in 2021 zo’n 125 nesten verdelgd, waren dat er in 2022 al 1.250. Dit jaar zitten we al boven de 1.050 meldingen en verwacht wordt dat we uit gaan komen op het duizelingwekkende getal van 10.000 nesten.
Mensen
Kevin laat er geen twijfel over bestaan: ”In Frankrijk alleen zal vorig jaar 15 mensen bezweken door steken van dit enorme insect. Het is een kwestie van tijd voordat ook hier mensen gaan omkomen.”
”In Franse regio’s waar de Aziatische hoornaar is ingeburgerd en die de insectenpopulatie opvreet, wordt een daling van het vogelbestand – die van diezelfde insecten moeten leven – met 20 procent opgetekend.
De Aziatische hoornaar zal niet op je drankje of je barbecuevlees afkomen. Doordat hij vooral bijen en insecten eet, bedreigt hij wel de bestuiving van gewassen en dus ook onze voedselvoorziening.”
Nooit meer weg
De Aziatische hoornaar zal nooit meer weggaan. Sterker nog, er zullen er alleen maar meer bij gaan komen. ”We zullen er dus mee moeten leren leven.”
Maar dat is nog niet alles, want er zit nog meer aan te komen. ”De volgende die vermoedelijk naar Europa komt, is er een om serieus rekening mee te houden.”
”Het gaat om de Japanse reuzenhoornaar, het monster der insecten dat dubbel zo groot is als de Aziatische. Dan ontstaat hier pas echt chaos.”
Opmars Aziatische hoornaar is niet meer te stuiten: “Kwestie van tijd voor ook hier doden vallen”https://t.co/y3rJj2TngZ
— HLN.BE (@HLN_BE) May 19, 2023