Gehandicapte Martine (54) wordt haar woning uitgezet

Gehandicapte Martine (54) wordt haar woning uitgezet

De 54-jarige Martine Blommen uit het Belgische Rumst is ten einde raad. Een hele tijd geleden kreeg ze te horen dat haar woning aan de Tuinwijk moet verlaten, omdat het huis onbewoonbaar is verklaard. Ze wil er niet en besloot op eigen houtje alles te renoveren. Helaas, de sociale huisvestingsmaatschappij wil toch dat ze eruit gaat.

Al ruim zestien jaar woont de gehandicapte vrouw in haar huisje. Ze weet niet wanneer het stulpje gebouwd is, maar schat in dat dit halverwege de vorige eeuw is gebeurd. ”Het is klein en in een niet al te beste staat, maar mijn  financiële situatie maakte dat ik er tevreden mee moest zijn.”

Handicap

Martine heeft geen makkelijk leven achter de rug. Ze werd geboren zonder linker voorarm en rugproblemen zorgen ervoor dat ze gehandicapt door het leven gaat. Zeven jaar geleden overleed haar man, waardoor ze grotendeels afhankelijk is van haar kinderen, familie, vrienden en kennissen.

Gehandicapte Martine (54) wordt haar woning uitgezet
Gehandicapte Martine (54) wordt haar woning uitgezet

Een jaar geleden kreeg ze echter het bericht dat er renovatiewerken nodig waren aan haar woning. Een aannemer kwam ter plaatse en concludeerde dat dit eigenlijk niet meer mogelijk was. Het resultaat daarvan is dat de woning onbewoonbaar is verklaard.

Renoveren

Martine wil haar woning niet verlaten en besluit daarom zelf maar te gaan renoveren. Met hulp heeft ze de badkamer, de keuken, de electra, brandalarmen, veranda en trapleuning aangepakt. Alleen het dak rest nog, maar de dakpannen liggen klaar.

Desondanks wil de woningcorporatie Martine er nog steeds uithebben. De alternatieve woning die haar is aangeboden, is echter rampzalig. ”Daar hing een affiche aan met de melding ‘onbewoonbaar’. Bovendien wonen mijn dochter en zoon in Rumst nu vlakbij. In die woning mag ik ook maar één huisdier. Ik heb twee poezen, twee honden en twee papegaaien. Ik moet daar dan afstand van doen.”

Onverbiddelijk

Intussen is ook de burgemeester op de hoogte van de zaak. ”Ik heb begrip voor de wensen van de bewoonster, maar een onbewoonbaar verklaarde woning krijgt die status niet zomaar. Zo’n beslissing wordt enkel genomen als een woning een risico vormt voor de veiligheid of mensonterend is om in te leven. En dat is hier aan de orde.”

”De woning had eigenlijk op 1 maart al ontruimd moeten worden”, zo stelt de burgervader. Martine heeft een aanmaning gekregen en moet er zo snel mogelijk uit.

Scroll naar boven