Vorige week hadden wij een schitterend verhaal van een Belgische familie die naar Finland was verhuisd en daar zielsgelukkig is. Vandaag het verhaal van Annette (39), die in juli 2021 met haar vriend Thaddeus en hun drie kinderen naar Noorwegen verhuisde.
Wereldreis
Aan het online magazine JMouders vertelt Annette dat haar vriend en zij dol zijn op reizen. ”In 2017 en 2018 hebben we een wereldreis gemaakt van 14 maanden met onze twee dochtertjes. Het was geweldig en de reis zit nog steeds in ons hart.”
Toen het gezin weer terugkwam in Nederland, vertelden vrienden dat ze naar Thailand gingen emigreren. Dat triggerde zo erg dat Annette en haar vriend gingen zoeken naar banen over de grens. Het werd uiteindelijk Noorwegen, waar Annette werd aangenomen op een internationale school.
Noorwegen
”Voordat we de stap definitief zouden maken naar Bergen, hebben we zes weken in een hotel gewoond. Dan zouden we nog altijd kunnen besluiten om terug te keren.”
”Als ik erop terugkijk was het best een gekke periode, met zijn vijven op een hotelkamer. Aan de andere kant is dat perfect voor je mindset. Het ging heel goed en vanuit het hotel kochten we een woning en twee auto’s. Wonen in Noorwegen is met recht prachtig, ik kan het iedereen aanraden.”
”De fjorden en hoge bergen, de waterval naast ons huis en de enorme tuin vlakbij het bos: het is net een droom. Kinderen kunnen hier veilig buitenspelen en bovenop de berg waar we wonen staat een huisje dat dag en nacht open is. Daar ligt een hoop brandhout en lucifers en er staan boeken.”
”Iedereen mag er gebruik van maken en iedereen laat het schoon en netjes achter. Het vertrouwen in anderen en elkaar te hulp schieten is hier heel groot.”
Scholen zijn heel anders
Ook scholen zijn heel anders dan in Nederland. ”Kinderen hoeven pas naar school als ze zes jaar oud zijn. Daarvoor gaan ze naar een opvang, waar ze de hele dag buiten zijn.”
”Het maakt niet uit wat voor weer het is. Sowieso klaagt niemand hier over het weer. Dat is echt typisch Nederlands. Slecht weer bestaat hier helemaal niet, slechte kleding wel. Wanneer het regent, trek je dus een regenbroek en laarzen aan, zodat je goed beschermt bent.”
In vergelijking met Nederland zitten kinderen die in hetzelfde jaar geboren zijn bij elkaar in de klas. Het is niet mogelijk om te blijven zitten, dat is zelfs verboden. Ook een klas overslaan is uit den boze. Noren hebben een andere mentaliteit dan hoe mensen in Nederland denken: niemand mag het gevoel hebben beter of slechter te zijn dan een ander.”
Andere gewoontes
Annette heeft wel moeten wennen aan andere gewoontes. ”Hier zie je nooit ouders op het schoolplein. Kids worden elke dag netjes opgehaald en thuisgebracht met een schoolbus. Kinderen zijn op vroege leeftijd al zelfstandig. Ook moet je je kinderen op hun woord geloven. Speeldates worden niet van tevoren afgesproken en dus is het mogelijk dat jouw kind samen met een vriendje of vriendinnetje uitstapt.”
Kortere werkdagen
Wat natuurlijk ook anders is, zijn werk- en eettijden. ”Als je kind bij iemand gaat spelen, dan hoort daar ook avondeten bij. Anders als in Nederland is dat al rond 15.30 of 16.00 uur. Rond 18.00 uur wordt er dan nog brood of yoghurt gegeten. Dat is best prettig.”
”Ook is alles hier na 15.00 uur dicht. School, kantoren en zelfs de dokter. Alleen de kinderopvang is tot 17.00 uur open. De werkdagen zijn hier veel korter.”
”Natuurlijk missen we onze familie in Nederland, maar wanneer we even terugkeren heb je enorm veel quality time met elkaar en dat is ook mooi.”