Ambulancebroeder in de val gelokt door epilepsiepatiënt: ”Deur ging dicht”

Ambulancebroeder wil epilepsiepatiënt helpen, maar dan wordt de deur achter haar gesloten

Een vrouwelijke ambulancemedewerker (46) uit het Belgische Sint-Niklaas is maandag slachtoffer van geweld geworden terwijl ze een man met epilepsie wilde helpen. Het kostte de vrouw bijna haar leven.

Afgelopen maandag kwam er bij de Brandweerzone Centrum een melding binnen van een man met een epilepsieaanval in Assenede. Toen twee ambulancebroeders ter plaatse kwamen lag de man op de grond.

Vreemd gedrag

“Hij leek heel afwezig en gedroeg zich vreemd”, zo verklaart de vrouw die anoniem wil blijven tegen Het Nieuwsblad. “Zijn vriendin was er ook. Op onze vraag gaf ze toe dat hij onder invloed was van cocaïne.”

“Toen we hem wilden helpen, sprong hij plotseling op. Hij werd agressief en kwam als een briesende stier op ons afgestormd. Mijn collega rende naar de deur. Hij achtervolgde haar en sloeg de deur dicht.”

Geen uitweg

De ambulancemedewerkster zat in de val. “De voordeur was dicht en ik kon niet meer weg. Hij kwam met opengesperde ogen aangestormd en ik heb gevreesd voor mijn leven.”

“Hij pakte mijn arm en draaide die achter mijn rug. Met zijn andere hand sloeg hij op mijn rug en hoofd. Zijn vriendin stond erbij maar was versteend van angst. Uiteindelijk heeft ze de deur geopend. Ik wist me enigszins los te rukken en kon naar de deur lopen. Mijn collega kwam aangesneld maar zij kreeg een keiharde trap tegen haar borst.”

Gekalmeerd

Na tien minuten arriveerde de politie en zij hadden de man snel onder controle. “Kort daarna mochten we weer naar binnen de man zat zo mak als een lammetje in een stoel. Onder politiebegeleiding is hij naar het ziekenhuis gebracht.”

Tweede keer

De feiten hebben grote impact op de vrouw, die minimaal acht dagen niet in staat is om te werken. “Mijn lichaam is helemaal stijf, maar ook mentaal doet dit iets met je.” Helemaal omdat het al de tweede keer is dat ik ben aangevallen. Op 21 december maakte ik ongeveer hetzelfde mee.”

De vrouw meldt veel steun te krijgen vanuit de zone en van collega’s. Toch is ze bang voor de volgende melding: “Het staat voor altijd op mijn netvlies gebrand.”

Scroll naar boven