Nieuw onderzoek wijst uit dat de band tussen ouder en kind kan lijden onder het smartphonegebruik van eerstgenoemde. Dat stellen onderzoekers van de Tilburg University. Vooral in het eerste levensjaar is het cruciaal dat je je smartphone vaker weglegt en contact maakt met je kind.
Volgens de onderzoekers is ‘echt’ aanwezig zijn belangrijk. En dat gaat niet wanneer je met je gezicht in je smartphone zit. Als de kinderen in het onderzoek door smartphonegebruik geen contact kregen met hun moeder, reageerden de baby’s negatief.
Al jaren een risico
Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media kijkt niet op van de uitkomsten van het onderzoek. “We zeggen al jaren dat dit een mogelijk risico is”, zo zegt ze tegen Editie NL van RTL Nieuws.
Uit de rubriek #nieuwsdatgeennieuwsis: ‘Onderzoek: ouder die veel op smartphone kijkt, heeft slechtere band met kind’ | RTL Nieuws https://t.co/uM9lvIALpD
— Peter Staal, huisarts (@pstaal25) March 7, 2023
“Als een kind minder oogcontact krijgt van ouders dan is dan riskant voor de hechting. En het heeft negatieve effecten voor de ontwikkeling van het kind, bijvoorbeeld achterstanden in taalontwikkeling.”
Voorbeeldfunctie
Pardoen denkt dat alle ouders zich hier af en toe schuldig aan maken. “Het begint met bewustzijn. Je hebt tools om je schermtijd bij te houden, dan is de volgende stap om het minder te doen”, zegt ze.
Hiervoor heb je zelfdiscipline nodig. “Het is een moeilijke strijd met jezelf: je stelt je kind teleur, dus dan stel je ook jezelf teleur. Je moet jezelf aanpakken. Daarmee erken je ook de verleiding die er is.”