Januari is tot dusver verreweg de natste januari die ooit is gemeten. Met meer dan 140 millimeter regen zitten we ver boven het gemiddelde van ongeveer 70 millimeter per maand. Meteorologen uiten nu hun zorgen, want januari wordt steeds natter en zachter.
Winter gaat verdwijnen
Reinout van den Born van Weer.nl is een zeer bezorgde man. ”Het winterseizoen in Nederland is al heel kort en het wordt steeds korter. Ik denk dat er een tijd komt dat er in Nederland geen winters meer voorkomen. Dan blijven er nog slechts 2 seizoenen over: de herfst en de zomer.”
Er wordt dus verwacht dat de lente overgaat in een lange zomer en een lange herfst. Wanneer de lente en de winter nooit meer zullen voorkomen is niet te voorspellen. ”Waarschijnlijk binnen 20 tot 30 jaar”, adus Van den Born tegen Hart van Nederland.
Zeer slecht nieuws
Dat is verschrikkelijk slecht nieuws, want de Nederlandse natuur is niet gemaakt op dit klimaat. Maar Van den Born ziet gelukkig ook pluspunten. “Nederland is een rijk land waarbij we hard werken aan allerlei technische mogelijkheden. We zien nu al dat Staatsbosbeheer bezig met het planten van bomen die wel beter tegen droogte kunnen. Landen die minder ontwikkeld zijn zullen veel grotere problemen ondervinden aan klimaatverandering.”