Dit is waarom je een theezakje niet door het water moet ‘hengelen’

Dit is waarom je een theezakje niet door het water moet 'hengelen'

Thee drinken is gezond, terwijl het ook heel gezellig is om thee te drinken. Maar veel mensen genieten niet optimaal van thee drinken, doordat ze het helemaal verkeerd aanpakken. Dat verzinnen wij niet, maar dat is de conclusie die experts trekken.

En om thee-lovers een handje te helpen, is er nu een ware ‘zo zet ik thee-handleiding‘ opgesteld. Dit stappenplan is dus speciaal voor mensen die er niets van snappen.

Thee-handleiding

    • Het is het best om ‘zacht’ water met een neutrale PH-waarde te gebruiken. Ook een waterfilterkan zet zoden aan de dijk. Gekookt kraanwater is compleet waardeloos, omdat de kalk in het water kalksteen vormt bij 60 graden of hoger en dat absorbeert de fijne aroma’s in thee.
    • Er wordt aangeraden de theepot om te spoelen met heet water. Daarna dien je deze te vullen met theebladeren (de hoeveelheid mag je natuurlijk zelf weten). De vuistregel is: 1 gram thee per deciliter water, 10 gram per liter. Om de hoeveelheid theïne te verlagen, schenk je eerst net voldoende water over de bladeren zodat deze bedekt zijn. Dit laat je 20 seconden staan, waarna het water afgegoten moet worden.
    • Daarna schenk je voldoende water in de pot en laat je de thee afkoelen. Volgens expert Mariella Erkens, theesommelier van beroep, is een temperatuur van 70-80 graden Celcius juist voor groene thee. Voor witte thee is dat 80 t0t 90 graden en zwarte thee gedijdt het beste bij een temperatuur tussen de 90 en 95 graden.
    • Thee-trek tijd! Groene en zwarte thee moet zo’n 2,5 tot 3 minuten trekken en voor witte thee bedraagt dat 3 tot 4 minuten. Maak je kruidenthee? Dan is de ideale trektijd 5 minuten. Maar langer is ook goed.

Tenslotte nog een goedbedoelde tip van mevrouw Erkens: ”Ga niet soppen met een theezakje, daar wordt de smaak bitter van!”

Dit is waarom je een theezakje niet door het water moet 'hengelen'

Scroll naar boven