Het kabinet heeft als uitgangspunt om de btw op groente en fruit naar 0 procent te brengen in 2024. Maarre…Wat is nu eigenlijk groente en wat is nu precies fruit? Om dat op te helderen huren onze knappe koppen een extern bureau in. Het mag wat kosten, maar dan weet Den Haag straks het verschil.
Die btw-verlaging kost de overheid naar verwachting een slordige één miljard euro. Die moet gecompenseerd worden door de invoer van ‘suikertaks’.
Verschil is ‘erg moeilijk’
Staatssecretarissen Van Ooijen (Preventie) en Van Rij (Fiscaliteit) hebben het er maar moeilijk mee, het definiëren van groente en fruit. Zo weten de twee ook niet of bewerkte groente- en fruitproducten in aanmerking komen voor verlaging van de btw.
”Er zijn vele varianten van groente en fruitproducten verkrijgbaar. Als voorbeeld noemt het duo een pot pastasaus. ”Kan dat worden gezien als groente, of juist niet? Het is een hele puzzel”, zo schrijft het duo in een brief aan de Tweede Kamer.
Dat geldt ook voor het begrip ‘bewerkt’ an sich. ”Ter illustratie: wassen, schillen, snijden zijn ook bewerkingen, maar van een andere orde dan het toevoegen van bijvoorbeeld zout.”
Extern bureau
Om goede en duidelijke antwoorden de krijgen, wordt de hulp van een speciaal bureau ingeroepen. Tegen een forse smak belastinggeld gaan zij de puntjes op de I zetten.
Met betrekking tot suikertaks…De bedoeling is om die ergens in 2023 in te gaan voeren. Het kabinet zal hier later nog op terugkomen en melden welke producten hier specifiek onder komen te vallen. Zowel de btw-verlaging op groente en fruit als de suikertaks maken onderdeel uit van het Preventieakkoord.