Amina (60) heeft een uitkering, maar geeft geld aan mensen die het harder nodig hebben

Amina leeft van een uitkering maar geeft geld aan mensen die het hard nodig hebben

De 60-jarige Amina Ali Hussen kwam een tijd geleden als Somalische vluchteling naar Nederland. De in Rotterdam woonachtige vrouw heeft het zelf niet breed en leeft van een uitkering. Hussen heeft van het helpen van andere mensen haar levensmissie gemaakt. Tegenover het Algemeen Dagblad doet zij haar indrukwekkende verhaal.

Vrijwilliger

Amina werkt als vrijwilliger bij de Stichting Krachtvrouwen Oude Westen. Vrijwillig, omdat ze geen officiële papieren heeft om het werk te mogen doen. Desondanks helpt ze slachtoffers van huiselijk geweld of seksueel misbruik. Ook mensen die dakloos zijn en in armoede leven, komen in “haar huis”.

“Wij doen het werk van de gemeente”, aldus Amina. “Wij zijn een luisterend oor voor al deze vrouwen. Maatschappelijke organisaties sturen mensen naar mij als ze vastzitten in bureaucratische systemen. Als bijvoorbeeld iemand geen recht heeft op maatschappelijke opvang en op straat komt te staan.”

Maar het werk dat Amina doet, bestaat uit zoveel meer. Dat varieert van het meegaan met kinderen naar een huisarts, als de moeder bijvoorbeeld ziek op bed ligt, tot het regelen van opvangplekken voor vrouwen die nergens heen kunnen. ”De gemeente neemt Rotterdammers met problemen niet serieus.”, aldus Amina. Als voorbeeld haalt ze een gevluchte vrouw uit Somalië aan, wiens man voornemens was zijn dochters te laten besnijden. Volgens de gemeente had de vrouw eigenlijk ”voorbereid” moeten vluchten.

Eigen geld

Volgens buurtbewoners geeft Amina geld uit haar eigen zak aan mensen die het hard nodig hebben. Zelf zegt zij hierover: “Als ik iemand geld geef met mijn linkerhand, krijg ik de volgende dag van iemand anders een gevulde envelop in mijn rechterhand. Allah helpt.”

Dat buurtbewoners haar inzet waarderen, is een understatement. Onlangs stelde Amina zich kandidaat voor de wijkraad Dijkzigt-Oude-Westen, waar ze maar liefst 15 procent van de stemmen binnenhaalde. Onlangs is Amina ook Rotterdamse vrouw van het jaar gekozen in de categorie politiek, maatschappij en welzijn.

Ook de kinderen van basisschool De Augustinus, die naast de stichting ligt, zijn dol op ‘oma Amina’. Wanneer de bel gaat, rennen tientallen kinderen naar haar toe, die haar kussen en om haar heenrennen. Amina wordt onthaald als een ware koningin. Ondertussen filmen studenten van de Universiteit Leiden haar voor een documentaire die binnenkort verschijnt.

Eigen leven niet makkelijk

Nadat de burgeroorlog uitbrak in Somalië in 1991, vluchtte Hussen met haar pasgeboren dochter naar Nederland. Ze kwam terecht in het Friese dorpje Akkrum. In totaal heeft de vrouw 5 kinderen. De andere 4 kinderen bleven bij haar man. Op een dag stierf haar man in zijn slaap. De kinderen kwamen op straat te liggen.

Amina heeft drie van haar kinderen 15 jaar lang moeten missen. De vierde heeft ze 27 jaar niet gezien. In 2019 volgde een emotionele hereniging. Uiteindelijk zijn al haar kinderen goed terecht gekomen.

In 2001 ontmoette ze een man die in het asielzoekerscentrum in Leeuwarden verbleef. De twee trouwden en kregen twee kinderen. Haar man is vorig jaar overleden aan corona, toen hij in Somalië verbleef. Door de strikte coronaregels, heeft Amina het graf nog altijd niet kunnen bezoeken. Ze hoopt dat dit jaar te doen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven