Wetenschap: De temperatuur op aarde gaat ‘binnen 5 jaar een kantelpunt bereiken’

Een studie van het WMO heeft aangetoond dat de temperatuur op aarde binnen vijf jaar een kantelpunt zou kunnen bereiken, en niet op een goede manier. Vorig jaar was een van de drie warmste jaren ooit gemeten, met een wereldwijde gemiddelde temperatuur van 1,2 °C boven het pre-industriële niveau.

Klimaatverandering

Een panel die gaat over klimaatverandering heeft vastgesteld dat een opwarming van 1.5 graden celsius een kantelpunt gaat zijn voor de temperatuur op onze planeer. Alles wat boven deze 1.5 graden komt zal desastreuze gevolgen hebben. Denk hierbij aan extreme droogte, branden, overstromingen en voedseltekorten.

Eerder dit jaar waarschuwde de WMO, ’s werelds toonaangevende weer- en klimaatorganisatie dat er een kans van 40% bestaat dat de jaarlijkse gemiddelde temperatuur op aarde in ten minste één van de komende vijf jaar die drempel zal bereiken. Maar zelfs als de drempel in die jaren niet wordt bereikt, is de kan 90% dat een van deze jaren het warmste jaar ooit gemeten gaat worden.

De Overeenkomst van Parijs heeft als doel om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden. Dit lijkt al niet meer te gaan gebeuren.

De organisatie had ‘nog een wake-up call’: ‘We komen meetbaar en onverbiddelijk dichter bij de lagere doelstelling van het Akkoord van Parijs inzake klimaatverandering. De wereld moet de verbintenissen versnellen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en koolstofneutraliteit te bereiken.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven