99% van de mensen weet niet waar aftersun echt voor bedoeld is

99% van de mensen weet niet waar aftersun echt voor bedoeld is

Na een lange dag aan het zwembad of aan het strand heb je vast wel eens last gehad van een verbrande huid. Dan grijpen de meeste mensen naar een fles aftersun. Maar hoeveel zin heeft dat eigenlijk? En waar is aftersun voor bedoeld?

Vooropgesteld: wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent en je vergeet zonnebrand te smeren is de kans op verbranding van de huid heel groot.

Na een paar uurtjes bakken in de zon begint je huid pijnlijk en warm aan te voelen. Veel mensen smeren daarna aftersun, en hopen dat dit hun klachten vermindert.

Te lang in de zon

Laten we eerst even uitleggen wat er met je huid gebeurt wanneer je te lang in de zon zit. De kleur van je huid verandert niet alleen, maar je huid wordt ook flink beschadigd.

De uv-straling van zonlicht veroorzaakt schade in je huid. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de vorming van sterk reagerende stofjes, ook wel zuurstofradicalen genoemd.

Het is zelfs mogelijk dat het DNA in je huidcellen beschadigd raakt. Van nature probeert ons lichaam de beschadigde cellen op te ruimen.

Er worden dan immuuncellen naar het verbrande gebied gestuurd. Dit kan leiden tot een gezwollen en rode huid. In andere taal: dan ben je dus verbrand.

Helpt aftersun?

De hamvraag is of aftersun echt helpt. Het heeft ook zeker voordelen. Het werkt bijvoorbeeld tegen pijn, roodheid en warmte. Zo zitten er middelen in die vocht beter vasthouden.

Daardoor droogt je huid dus minder snel uit. Ook zitten er antioxidanten in. Die zorgen ervoor dat je minder kans hebt op extra schade.

Maar wie denkt dat het helpt tegen een verbrande huid, heeft het mis. Wanneer je aftersun smeert, is het ergste namelijk al achter de rug. Je bent dan namelijk al verbrand.

De opgelopen schade herstel je niet meer met aftersun. Het spul helpt dus de genezing van je huidbarrière na verbranding, maar niet met de genezing van beschadigd DNA.

Alternatieven

Aftersun is vaak ontzettend prijzig, terwijl er voldoende alternatieven voorhanden zijn. Een verbrande huid kun je ook met andere hydraterende crèmes verzorgen dan aftersun.

De meeste crèmes hebben een structuur die vrijwel gelijk is aan aftersun. Wat niet wordt aangeraden zijn vettige crèmes. Denk aan vasine. Daardoor kan de warmte niet ontsnappen.

Scroll naar boven