99 procent van de mensen weet niet wat de kleuren van strandvlaggen betekenen

99 procent van de mensen weet niet wat de kleuren van strandvlaggen betekenen

Vandaag belooft het snikheet te worden met temperaturen die je eerder zou verwachten in pakweg Dubai. En dus trekt Nederland weer massaal naar onze schitterende stranden. Hartstikke lekkah, maar weet je eigen wel wat de vlaggen op het strand betekenen?

Betekenis

Wanneer je naar het strand gaat, zie je ze vaak al wapperen vanaf een afstandje, de vlaggen van de reddingsbrigade. Die hangen er om een bepaalde reden.

99 procent van de mensen weet niet wat de kleuren van strandvlaggen betekenen

Uit onderzoek blijkt nu dat de meeste mensen geen  flauw benul hebben van de betekenis van die vlaggen. En daarom leggen wij dit uit. Om te beginnen zijn er zeven vlaggen die gebruikt worden.

  • Oranje windzak
  • De gele vlag
  • De rode vlag
  • De rood-gele vlaggen
  • De zwart-wit geblokte vlaggen
  • De paarse vlag
  • Het vraagteken

Oranje windzak

Wanneer de oranje windzak gehesen wordt, is het toegestaan om te baden en zwemmen. Vanwege de kans op afdrijven door een sterke stroming, wordt het gebruik van drijvende voorwerpen zoals rubberbootjes, luchtbedden en zwembanden afgeraden. Het mag wel, maar beter niet dus.

De gele vlag

Wanneer lifguards de gele vlag hijsen is het onverstandig om de zee in te gaan. Deze kleur vlag wordt vaak gehesen wanneer het weer bijvoorbeeld niet optimaal is

De rode vlag

De kleur rood associeert vrijwel iederen met gevaar. En dat is in dit geval ook terecht. Wanneer je een rode vlag ziet wapperen, is het advies om de zee niet in te gaan.

De rood-gele vlaggen

Maar wat betekent een combinatie van een gele en rode vlag? Wel, dat betekent dat het gebied een ‘bewaakte badzone’ is. Hier zijn strandwachten aanwezig die toezicht houden. Het is niet toegestaan om hier bijvoorbeeld op een jetski of speedboot langs mensen te scheuren.

De zwart-wit geblokte vlaggen

Wanneer deze vlag wordt gehesen, mag je in de zone watersport bedrijven. Deze vlaggen worden opgehangen in een bepaalde zone en gelden dus niet voor de gehele kustlijn.

Paarse vlag

Een paarse vlag wijst je op de aanwezigheid van (gevaarlijke) zeedieren en/of ongedierte in het water. Je mag de zee wel in, maar het wordt sterk afgeraden.

Vraagteken

En dan tot slot, een vlag met een vraagteken. Zodra deze wordt gehesen, weet je dat er een kind gevonden is. De reddingspost zoekt naar zijn/haar ouders.

Dat was het. Nu kun je jouw stranddagje een beetje veiliger maken. Hoeveel betekenissen van de hierboven beschreven vlaggen had jij correct? Laat het weten in de reacties en deel dit artikel, zodat meer mensen het kunnen lezen!

Dit betekenen de vlaggen op het strand

 

Scroll naar boven