9 onbekende feiten over scheten laten die jij nog niet weet

9 onbekende feiten over scheten laten die jij nog niet weet

Elk mens laat windjes. De een wat meer dan de ander maar gemiddeld ruften we tussen de 12 en 25 keer per dag. Onderstaand 10 feitjes over scheten laten, die jij (vermoedelijk) nog niet wist. Na het lezen mag je jezelf een ‘scheet-expert’ noemen.

9 onbekende feiten over scheten laten die jij nog niet weet

1: De geur hangt af van je voedsel

Sommige scheten stinken een uur in de wind. Ruiken ze zuur? Dan is de kans groot dat je lichaam moeite heeft met het verteren van koolhydraten.

Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen? Dan heb je vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij. Vegetariërs laten vaak meer scheten omdat plantaardig voedsel lastiger te verteren is. Wel stinken hun scheten minder.

2: Je scheten stinken vrijwel nooit

Verreweg het grootste deel van het gas dat uit je billen komt, heeft geen geur. Slechts één procent hiervan stinkt en dus kom je in 99 procent van de gevallen goed weg met windje.

3: Je darmen geven voorrang aan het laten van scheten

De stof die je ruikt als je een scheet laat, is vrijgekomen waterstofsulfide. Chemisch biologen aan de University of Michigan (VS) ontdekten dat de darmen zelfs prioriteit geven aan het lozen van die giftige stof.

Op de volgende pagina vind je de volgende 3 feiten over scheten laten

Scroll naar boven