30 graden in januari!? ”Dit is nooit eerder gebeurd”

Zonnen

In Spanje is het de afgelopen dagen snikheet voor de tijd van het jaar. Het land heeft al dagenlang met erg hoge temperaturen van doen. Sterker nog, het is historisch hoog wat er nu in het Zuid-Europese land aan de hand is.

Tropische hitte

In de gemeente Gavarda werd de 30,7 graden Celcius aangetikt. Dat werd gemeten door een lokaal weerstation. En dat is echt absurd. Maurice Middendorp van Buienradar weet ook niet wat hij meemaakt.

Hij vertelt dat het voor het eerst in de geschiedenis (sinds er is begonnen met meten) tropische temperaturen bereikt zijn in Europa in de maand januari.

Het vorige record is nog niet zo lang geleden. Op 29 januari 2021 werd er 29,8 graden gemeten in Alicante. Maar dat is 0,2 graden Celcius te weinig om te spreken van tropisch weer. Daarvan spreken we alleen als het 30 graden of warmer is. Nu is dat dus aan de orde.

Noord-Afrikaanse lucht

Middendorp voert een hogedrukgebied aan dat zich momenteel boven Spanje heeft genesteld. Dit zorgt ervoor dat er zeer warme lucht uit Noord-Afrika wordt aangevoerd.

Het is dus al een tijdje warm in Spanje. Vorige maand was het in Málaga gewoon 29,9 graden. Erg uitzonderlijk. Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar een graad of 10 tot 15 kouder.

Klimaatverandering

Klimaatspecialist Heleen Ekker van RTL Nieuws wijst erop dat Spanje in het Middellandse Zeegebied ligt. En dat is nu net een ‘hotspot’ van klimaatverandering.

Ekker ziet de temperaturen ook in andere seizoenen toenemen. Het is nu steeds vaker heel warm in het land en dat komt dus door klimaatverandering.

Opwarming van de aarde

Het IPCC-rapport schrijft hierover dat de aarde niet overal even snel opwarmt. In landen die rond de Middellandse Zee liggen, gaat dat sneller. Experts zien nog maar een oplossing: de uitstoot van broeikasgassen moet snel teruggedrongen worden. Anders krijgen we temperaturen van 50 graden plus.

 

Scroll naar boven