3 redenen waarom rode wijn drinken goed voor je is

is rode wijn goed voor je

De volgende keer als je twijfelt over of je die fles rode wijn moet opentrekken, denk dan aan de wetenschap. Dit heerlijke drankje wordt al jarenlang bestudeerd, wat in een hele reeks aan gezondheidsvoordelen heeft geresulteerd. In dit artikel bespreken we welke drie voordelen het drinken van rode wijn heeft.

Is rode wijn goed voor je?

Voordat we overgaan tot de mogelijke gezondheidsvoordelen, moeten we erbij zeggen dat dit geen reden is om dagelijks een fles wijn leeg te drinken. Het veelvoudig consumeren van alcohol is schadelijk. De resultaten van deze onderzoeken zijn gebaseerd op het sporadisch drinken van een glaasje rode wijn. Nu horen we je denken: wat zijn de voordelen dan precies? We zullen je niet langer in spanning houden:

1. Gezonde darmen

Een studie uit 2018 heeft laten zien dat zogenaamde ‘polyfenolen’ uit rode wijn en druiven de darmflora kunnen verbeteren en dus bijdragen aan een gezonde darm. Daar komt nog bovenop dat bepaalde verbindingen die in wijn te vinden zijn kunnen fungeren als prebiotica, die op hun beurt gezonde darmbacteriën stimuleren.

is rode wijn goed voor je

2. Cardiovasculaire gezondheid

Meerdere onderzoeken van de afgelopen jaren hebben een verband getoond tussen het sporadisch consumeren van rode wijn en een gezond hart. Zo liet een onderzoek wat is uitgevoerd in 2019 zien dat mensen die rode wijn drinken bijvoorbeeld een lager risico hadden op bepaalde hartziekten. Hier staat wel tegenover dat het teveel drinken van alcohol direct schadelijke gevolgen voor je hart heeft. Drink dus met mate.

3. Diabetes type 2

Een onderzoek wat is uitgevoerd in 2015 heeft aangetoond dat het drinken van een glas rode wijn bij het avondeten het zogenaamde cardiometabool risico verlaagt bij mensen met diabetes type 2 en dat een matige inname van rode wijn in veel gevallen gewoon veilig is.

De mensen die het onderzoek uitvoerde waren van mening dat de ethanol die in wijn te vinden is kan helpen bij het stabiliseren van glucose. Dat geldt overigens niet alleen voor alcoholische dranken. Datzelfde stofje is ook terug te vinden in niet-alcoholische producten.

is rode wijn goed voor je

Rode wijn is goed voor je, maar…

Wij zullen de laatste zijn die je aansporen om vanaf nu alleen maar rode wijn te drinken. Het overmatig consumeren van alcohol is nou eenmaal slecht. Dat gezegd hebbende, kan een glaasje rode wijn bij het avondeten zoals wetenschappelijk bewezen, geen kwaad. Deel dit bericht met een wijnliefhebber!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven