10 minuten eerder op je werk? Rechter bepaalt dat werkgever dit moet betalen

Kom jij 10 minuten eerder op je werk? Rechter bepaalt dat werkgever dit moet betalen

Wereldnieuws! Een voormalig werknemer van het callcenter Teleperformance krijgt bijna 3.000 euro van het bedrijf. Hij was jarenlang 10 minuten voor zijn dienst aanwezig. Het gerechtshof in Den Haag heeft nu bepaald dat het bedrijf die tijd moet betalen.

Dat is heel belangrijk nieuws en kan een duur grapje worden, aangezien Teleperformance ongeveer 3.600 werknemers in dienst heeft. Die kunnen nu allemaal een claim indienen.

Contract

Teleperformance, dat onder meer Microsoft, Google, MasterCard en BMW als klant heeft, eist dat werknemers tien minuten voor aanvang van hun dienst aanwezig moeten zijn.

Die minuten moeten ze gebruiken om hun systemen op te starten, zodat zij wanneer de dienst begint klaar zijn om meteen te beginnen met bellen.

‘Niet bedoeld om werkzaamheden uit te voeren’

In 2022, vorig jaar dus, wilde een werknemer die van 2016 vier jaar voor het callcenter had gewerkt die 10 minuten met terugwerkende kracht uitbetaald krijgen.

De man had uitgerekend dat het ongeveer om 1.600 euro ging. Teleperformance weigerde om dat uit te keren, maar werd voor de rechter gedaagd door de man.

Volgens Teleperformance zijn die 10 minuten ‘niet bedoeld om werkzaamheden uit te voeren’. De praktijk is natuurlijk anders.

Kantonrechter

De kantonrechter in Den Haag vindt het verweer van Teleperformance kansloos en schaarde zich achter de werknemer. Volgens de rechter bestaat die 10 minuten uit werktijd.

De geclaimde 1.600 euro, werd 2.900 euro omdat er ook nog vakantiegeld bijkwam, wettelijke verhoging en de kosten van een incassobureau. Teleperformance moet daarnaast ook de juridische kosten vergoeden.

Iedereen kan claimen

De uitspraak van het hof heeft verstrekkende gevolgen voor het bedrijf. De rechter heeft namelijk geoordeeld dat deze 10 minuten als betaalde arbeidstijd aangemerkt moet worden.

Teleperformance is niet in beroep gegaan. En dat betekent dat iedereen die altijd 10 minuten eerder moet komen, dit nu met terugwerkende kracht kan vorderen.

In totaal heeft het bedrijf meer dan 3.600 werknemers in dienst. Gefeliciteerd!

 

Scroll naar boven