Dit zijn de bekendste internet oplichting technieken, let goed op, voorkom en DEEL dit!

Helaas worden er dagelijks duizenden mensen opgelicht op het internet. Oplichters nemen je graag in de maling door in te spelen op mensen hun gevoelens. Daarom hebben wij de bekendste internet oplichtingen op een rijtje gezet zodat iedereen dit voortaan kan voorkomen, vergeet dit daarom ook zeker niet op Facebook te delen zodat niemand ooit nog de dupe wordt van dit soort praktijken.

1. Oplichting via Facebook, Twitter etc.
De oplichter hackt in jouw Facebook profiel en stuurt berichtjes naar je vrienden of familie en vertellen daarin dat ze problemen hebben met geld en vragen of er zo snel mogelijk geld overgemaakt kan worden.

2. Voorspellingen
Wanneer je een email krijgt met bijvoorbeeld een voorspelling van een voetbal wedstrijd. Wanneer de wedstrijd heeft plaatsgevonden blijkt de voorspelling te kloppen, en nog een paar daarna ook. Daarna wordt er gevraagd om te betalen voor de uitslag. Hoe ze dit doen is heel veel verschillende uitslagen naar heel mensen toe sturen waardoor er altijd wel een aantal tussen zitten die kloppen!

3. Wanhoop oplichting
Wanneer je een berichtje krijgt dat iemand schulden heeft en smeekt om leningen , hypotheken etc. Ga daar dan NOOIT op in.

4. Oma, Mama, Ik ben het!
Bij deze manier van oplichten wordt een vaak ouder persoon opgebeld of via een andere manier contact opgenomen waarbij diegene zegt dat hun kleinkind, kleindochter of kinderen zwaar gewond in het ziekenhuis licht. Er wordt dan gevraagd om direct geld over te maken voor de kosten van het ziekenhuis, dit is nep dus!

5. Iets waar niemand nee tegen zou zeggen!

5. Het “aanbod dat je niet kan weigeren”
Het gaat over de verkoop van een product, waarbij de fraudeur te veel betaalt, meestal in de vorm van een (gestolen of valse) cheque, en dan het verschil cash terugvraagt. Het kan ook voorvallen bij een job waarbij een slachtoffer bv. 20 procent commissie krijgt. Hij ontvangt dan een cheque ter waarde van 10.000 euro, waarvan hij 2.000 euro mag houden. De resterende 8.000 euro moet hij dan terugstorten. Daarna blijkt dat de cheque wordt geweigerd, en de 8.000 euro al foetsie is.

6. Niet-toegelaten geldtransacties
Hierbij blijft een frauduleus bedrijf een slachtoffer geld aanrekenen zonder toestemming. Hierbij horen ook vaak producten of programma’s die consumenten tijdelijk mogen ‘testen’, en waarbij dan een kredietkaartnummer wordt gevraagd ‘ter verificatie’. Bij een echte aankoop wordt vaak ook veel meer aangerekend dan aanvankelijk gezegd.

7. Afluisteren van telefoongesprekken
Bellers gebruiken allerhande listen om persoonlijke informatie van iemand los te peuteren. Zo bellen fraudeurs mensen bv. op om te zeggen dat er iets is met hun bankrekening. Via een groepsgesprek haalt de crimineel dan de echte bank erbij, en luistert stilletjes mee hoe de klant zijn persoonlijke gegevens doorgeeft aan de echte bank.

8. E-mails met Trojaanse paarden
E-mails met spam bevatten vaak ‘promoties’ voor bv. antispywareprogramma’s. In werkelijkheid bevatten ze links of attachments met Trojaanse paarden die toetsaanslagen of paswoorden verzamelen.

9. Valse tussenpersonen
Dergelijke fraude komst steeks vaker voor op eBay en andere veilingsites. Daarbij zorgt een derde persoon voor de transactie tussen de koper en de verkoper. De derde houdt normaal gezien het geld bij tot de verkoper heeft geleverd, maar frauduleuze bedrijven houden gewoon alles zelf.

10. Phishing
Deze vorm van oplichting komt waarschijnlijk nog het vaakst voor. Cybercriminelen doen zich voor als een betrouwbaar bedrijf, bijvoorbeeld een bank. Ze sturen dan een e-mail in naam van de bank, waarin de gebruiker wordt gevraagd in te loggen op een valse site die er precies uitziet als de echte. Argeloze gebruikers spelen zo hun paswoorden en bankgegevens door aan de oplichters. (sam)