Wat als je altijd naar vis ruikt en douchen het alleen maar erger maakt.. Kelly moet hier helaas elke dag meeleven.

Er zijn veel verschillende zeldzame ziektes in de wereld. Gelukkig zijn ze zeldzaam want de een is nog erger dan de ander. Helaas zijn er wel mensen die met deze zeldzame ziektes moeten leven. Zo ook Kelly Fidoe-White. Zij heeft al sinds kinds af aan trimethulaminuria. Een ziekte waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Trimethulaminuria ook wel ‘visgeursyndroom’ genoemd is een aandoening waarbij het lichaam de chemische stof choline niet afbreekt. Het gevolg is dat mensen een visachtige zweetgeur hebben. Je zou denken dat douchen hier goed aan zou helpen, maar helaas. Niets is minder waar. Hoe meer iemand doucht hoe erger de geur wordt.

Vroeger probeerde Kelly haar lichaamsgeur altijd zoveel mogelijk te verbergen. Als kind zijnde had zij geen vriendjes of vriendinnetjes want niemand wilde met iemand bevriend zijn die stonk. Een ontzettend moeilijke tijd voor Kelly als zij daaraan terug denkt. Kelly douchte soms wel tien keer per dag, maar helaas werd de geur alleen maar erger.
Op school zei ze vaak dat ze die avond van te voren of in de lunchpauze vis op had. Dat was het beste excuus wat zij kon verzinnen. Ook jarenlang wist haar huisarts niet wat er met Kelly mankeerde. Kelly stond soms wel twee keer per week met haar moeder bij de huisarts op de stoep, maar werd steeds weggestuurd met hetzelfde antwoord; “het zal wel aan je eetpatroon liggen.”

Na een aantal jaar ging Kelly zelf op onderzoek uit. Zij wist ondertussen dat het niet aan haar lag waarom ze zo rook. Het moest iets anders zijn. En dat bleek. Kelly kwam er tijdens een test in een ziekenhuis achter dat zij de zeldzame ziekte trimethulaminuria heeft. Als een van de weinige mensen op de wereld. Kelly was gelukkig dat zij het eindelijk wist, maar tegelijkertijd was ze ook teleurgesteld dat er nog geen middel tegen de ziekte was uitgevonden.

Toch leeft Kelly nu haar leven zoals elk ander. Ze heeft een huis en een baan. Ze draait bijna alleen nachtdiensten om zo zo min mogelijk mensen ‘tot last’ te zijn. Ook heeft zij een lieve vriend. Ondanks dat haar lichaamsgeur voor altijd naar vis blijft ruiken is Kelly nu gelukkig en zou ze voor geen goud met iemand anders leven willen ruilen!

Bekijk in onderstaande filmpje hoe Kelly’s lichaamsgeur effect heeft op haar leven.